De 6e aflevering van Is er een dokter in de podcast? Er zijn maar liefst 6 dokters aanwezig.
De kou is verdwenen en Liffert heeft geen Raynaud klachten meer, maar er is nog wel een lockdown. Deze keer weer een ochtendopname met ontbijt en champagne. Ook is er even contact met onze vaste gast en huispatholoog Joris Roelofs over kunstgebitten.
In het nieuws segment het AstraZeneca vaccin en mogelijke bijwerking. Dit blijkt gelukkig erg mee te vallen. Voorts bespreken we een artikel in het FD, waarin de kennis van de menselijke afweer wordt gebruikt bij afweer tegen computervirussen. De verkiezingen komen langs. Liffert maakt zich kwaad over onderdelen van de uitslag. De vraag is ook of dokters in loondienst zouden moeten komen. Dit lijkt niet de wens noch de oplossing te zijn. Ontspanning zou Liffert kunnen vinden bij modeltreintjes. Er komt een programma over modeltreintjes bij omroep MAX. Liffert gaat vast kijken. Sanne verteld over zijn optreden in EditieNL. Hij geeft in dat programma uitleg over Raynaud. Het is een kort en krachtig optreden met lang haar. Maar gelukkig zag zijn kapster dit en zorgde ervoor dat, zodra de kapperzaken open mochten, hij meteen geknipt werd. Ook is Sanne te beluisteren in de podcast DocTalk over lipiden en cardiovasculair risico. Zijn optreden aldaar wordt kort samengevat.
Er is op verzoek van een trouwe luisteraar aflevering 2 van de nieuwe rubriek: Waar komt deze naam vandaan? In deze aflevering het syndroom van Reiter (urethritis, artritis en uveïtis) vernoemd naar Hans Conrad Julius Reiter geboren 26 februari 1881 en overleden 25 november 1969. Het verhaal eindigt in mineur stemming.
De eerste gast is Remco Franssen, internist-ouderengeneeskunde en acute geneeskunde. Op de vraag dokter wat doet u nu, komt zijn passie voor fossielen en opgezette dieren naar voren. Dit is ontstaan tijdens zijn vele reizen. Dit ligt in de huidige tijd helaas even stil. Zijn laatste aanwinst zijn beschilderde binnenoren van een walvis. De foto staat hieronder.
Na het gesprek met de gast bespreken we het effect van drop op bloeddruk en ook op kaliumgehalte in het bloed. Dit na aanleiding van een casus besprekeing in de New Englenad Journal of Medicine. Daarin wordt een patient besproken die wordt gereanimeerd met een laag kalium en ook zeer veel kalium nodig heeft. Dit blijkt te koen als gevolg van snoepen van drop. We bespreken hoe dit komt, hoeveel drop je kan eten, welke drop niet goed is en hoe lang het effect aanhoudt. Zouthout thee blijkt ook niet goed te zijn.
Er is contact met de 2e gast en huisstolloloog Saskia Middeldorp over de vermeende bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin. Ze was teleurgesteld in het stoppen met vaccineren met het AstraZeneca vccin. Daarnaast bespreekt ze wat de waarschijnlijke oorzaak van de zeldzame bijwerking van lage bloedplaatjes en trombose is. Echter er is geen reden om niet door te gaan met vaccineren met het AstraZeneca vaccin.Kortom snel doorgaan #wayout.
In deze uitzending drinken we een heerlijke champagne. Het is de Carte d' Or van het champagnehuis Drappier. Een champagne uit het zuiden van de Champagnestreek. Lekker bij het ontbijt met suikerbrood. Sanne heeft deze fles cadeau gekregen. We wilden een rode Duitse wijn drinken, maar gezien het tijdstip (en het verhaal van Reiter) hebben we daar van af gezien. We geven echter wel een fles pinot noir uit de Ahr weg als je antwoord weet op de vraag: Waarom is een standaard fles wijn 750 ml? De vraag werd gesteld door de prijswinnaar van de vraag uit uitzending 5. De winnaar Danny Cohn, ook bekend van de NEJM, wist dat er 7% Gewurztraminer in de A Priori wijn zit. Hij krijgt binnenkort deze wijn cadeau.
Als je het antwoord op de nieuwe vraag weet, geef het door per e-mail of via het contactformulier van deze site en je kan een fles wijn van 750 ml winnen.
Mocht je suggesties hebben voor een wijn die we tidjens de uitzending moeten drinken of een wijn met een mooi verhaal laat het ons weten. Je kan dan een andere leuke wijn verdienen.
Heb je vragen of suggesties? Reageren kan op onze website via het contactformulier of met een mail via info@dokterinpodcast.nl. Abonneer je op onze podcast in je favoriete podcast app zoals Spotify, Apple podcasts en Google podcasts, zodat je geen uitzending mist.