Aflevering 15. Beestenboel

In  aflevering 15 zijn er 3 dokters en een vinoloog in de podcast.
Pod-docs Liffert en Sanne bespreken weer wat er is gebeurd in de afgelopen periode. Het is een beestenboel met een paar onverwachte wendingen.

Liffert komt gehaast binnen en vraagt zich af wat de poddocs gaan eten. Het maakt hem niet veel uit als maar wijn is. Die is er natuurlijk. Liffert kiest voor Vietnamees streetfood. Maar wat is dat toch weer zout. Het eten smaakt wel goed en er zitten gelukkig voldoende groenten bij.
 Pod-docs Liffert en Sanne bespreken het nieuws met onder andere de oratie van Joris Roelofs, de ontmoeting met zijn moeder, stoppen met roken en/of vapen en de beursgang van Birkenstock. Het levert veel op, maar is dat esthtisch ook houdbaar? En het waterkanon voor rellen of ook voor demonstraties?
In het item dokter wat doet u nu spreken we internist in opleiding Rens Reeskamp over websites maken (www.internerds.nl), onderzoek doen naast je opleiding, MIT/Harvard bezoeken en vooral vader zijn. Liffert wordt daar enthousiast over.


Met onze huis vinoloog Bronwyn bespreken of we de Nederlandse rosé van aflevering 13 de Ricwerda van Sint Catharinadal) goed geproefd hebben. We nemen de proefnotitie door. Ze verteld ook over haar exotische wijnreizen van Griekenland naar de Canarische Eilanden. En we bespreken uiteraard de witte/rose uit Duitsland die we drinken tijdens de uitzending. Dit is de Blanc de Noir uit 2022 van Weingut Raddeck. Verkrijgbaar bij Wijnkoperij Europa en Karakter Wijnimport.


Waar komt die naam vandaan gaat over de grote patholoog Rudolf Virchow. Voor we hem bespreken, komt de top 5 pathologen van Chat-GPT langs. Die lijst klopt toch niet helemaal.  Virchow heeft nog in het Charité in Berlijn gewerkt. Dat is al wel een tijdje geleden. Over deze periode is een mooie Netflix serie verschenen, die heel toepasselijk Charité heet.

 

Rudolf Virchow, geboren op 13 oktober 1821 in Schivelbein, Pruisen (nu Swidwin in Polen), was een briljante Duitse arts, patholoog, antropoloog, bioloog en politicus. Hij is onbetwistbaar een van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis van de geneeskunde en de wetenschap. Zijn leven en werk zijn een fascinerende weergave van de verbinding tussen wetenschappelijke ontdekking en maatschappelijke betrokkenheid. Virchow staat vooral bekend als de grondlegger van de moderne pathologie. Hij omarmde het idee dat ziekte op cellulair niveau moet worden begrepen en bestudeerd. Zijn mantra, "Omnis cellula e cellula" (elke cel komt voort uit een andere cel), onderstreepte het belang van cellen in het begrijpen van ziekteprocessen. Hij revolutioneerde het veld met zijn werk in celpathologie en histologie. Naast zijn wetenschappelijke prestaties was Virchow ook een gedreven politicus en een sociaal activist. Hij streed voor sociaal-liberale hervormingen en volksgezondheid. Hij geloofde dat de levensomstandigheden en de gezondheid van mensen nauw met elkaar verbonden waren en dat armoede en ziekte elkaar versterkten. Zijn politieke engagement leidde tot zijn dienst als lid van het Duitse parlement, waar hij pleitte voor burgerrechten, onderwijs en sociale rechtvaardigheid. Virchow was ook een vooraanstaand antropoloog en wordt gecrediteerd met het introduceren van de wetenschappelijke methode in de antropologie. Hij deed gedetailleerd onderzoek naar menselijke fossielen en skeletten, wat de basis legde voor de moderne antropologie. Rudolf Virchow gaf les aan de Universiteit van Würzburg in Duitsland. Hij bekleedde daar de positie van hoogleraar in de pathologie. Later in zijn carrière doceerde hij ook aan de Universiteit van Berlijn, waar hij een vooraanstaande positie bekleedde als hoogleraar in de pathologische anatomie en directeur van het Pathologisch Instituut van de universiteit. Zijn wetenschappelijke nalatenschap is buitengewoon en heeft een blijvende invloed gehad op de medische wetenschap en de geneeskunde. Zijn benadering van ziekten op cellulair niveau heeft het begrip en de diagnose van ziekten aanzienlijk verbeterd en heeft de basis gelegd voor vele medische doorbraken. Kortom, Rudolf Virchow was een buitengewoon veelzijdige en invloedrijke figuur. Zijn bijdragen aan de geneeskunde, wetenschap en politiek hebben een blijvende impact gehad en laten zien hoe een enkele persoon de loop van de geschiedenis kan veranderen door middel van kennis en engagement. Rudolf Virchow overleed op 5 september 1902 in Berlijn op 80 jarige leeftijd. Zijn invloed blijft voortleven in de geneeskunde, de wetenschap en de sociale hervormingen die hij heeft bevorderd. Hij wordt terecht herinnerd als een van de meest opmerkelijke en veelzijdige denkers in de geschiedenis van de menselijke kennis.

 

Er is weer een prijsvraag. En er is een leuke en mooie nieuwe gadget: de "wat een toestand" koffie/thee mok! Deze kan ook krijgen als je een leuk verhaal, opmerking of recensie hebt. Stuur dit naar info@dokterinpodcast.nl en misschien krijg je wel die unieke mok.
We sluiten deze aflevering af met een ode aan onze vaste gast professor Joris Roelofs.

 

 

Je kan deze podcast nu ook beoordelen in Spotify net als in Apple podcasts. In Spotify kan je ook vragen en polls invullen. Niet vergeten dat te doen als je via Spotify naar deze podcast luistert. Beoordelen kan al met 5 sterren. Tenslotte zoals al besproken zitten de poddocs nu op de Instagram @dokterinpodcast

 

Mocht je suggesties hebben voor een wijn of vergeten druiven, die we tijdens de uitzending moeten proeven of een wijn met een mooi verhaal laat het ons weten. Je kan dan een leuke wijn verdienen.

Heb je vragen of suggesties? Reageren kan op onze website via het contactformulier of met een mail via info@dokterinpodcast.nl. Abonneer je op onze podcast in je favoriete podcast app zoals Spotify, Apple podcasts en Google podcasts, zodat je geen uitzending mist.