Aflevering 2. Trombose en wijn


De 2e aflevering van Is er een dokter in de podcast? Er zijn 3 dokters aanwezig en 1 register vinoloog in de dop.
We blikken terug op de 1e aflevering en bespreken afgewogen de constructieve feedback. We zijn tenslotte geen RTL Boulevard. Of toch wel?

Deze aflevering drinken we Hollandse waar. Een wijn gemaakt van Auxerois, pinot gris en pinot blanc door zusters Norbertinessen van Sint-Catharinadal uit Oosterhout (Noord Brabant en niet Oosterhout in de buurt van Nijmegen). De blend heeft een mooie lichtgroene kleur. In de neus een vleugje van citrus en groene appel, in de smaak meer tonen van witte perzik met een licht fruitige afdronk.
Het etiket ziet er mooi en is hieronder te zien. Dit zeggen de zusters er zelf over. Het Andreaskruis verdeelt het gouden embleem in vier segmenten, die samen verwijzen naar verleden, heden en toekomst van het klooster. In het midden het jaartal 1271, de stichtingsdatum van Sint-Catharinadal. Overigens Amsterdamse stadswapen met de 3 kruizen maar ik heb eens gehoord dat dat geen andreas kruizen zijn. Meer 3 merktekens. Amstelveen heeft er 4, Ouderkerk aan de Amstel 5. Dus Amsterdam dacht dan wij 3 kruizen en niet met gedachte van andreaskruis.Links het gebroken rad; het martelwerktuig met scherpe punten waarmee de keizer Catharina van Alexandrië wil dwingen haar geloof af te zweren. Nog voor het rad draait wordt het door de bliksem getroffen en breekt. Een afbeelding van dit rad hangt in het klooster. Rechts het hedendaagse beeldmerk met het silhouet van slotje De Blauwe Camer waar het klooster sinds 1647 gehuisvest is. De open ronde vorm verwijst naar de C van Catharina en het gebroken rad. De opening vertelt dat de zusters betrokken willen zijn op de wereld om hen heen. Uit de volle tros druiven onderaan spreekt het vertrouwen in een vruchtbare toekomst die de wijngaard brengen zal. Bovenaan staat Sint Catharina met boek en zwaard. De kleuren van de capsule en de diagonale lijn zijn geïnspireerd op het crèmekleurige habijt met zwarte sluier van de zusters Norbertinessen van Sint-Catharinadal.


De gast in deze 2e aflevering is professor Saskia Middeldorp @MiddeldorpS. Nu nog werkzaam in AUMC locatie AMC, maar binnenkort vertrekt ze naar het Radboud UMC in Nijmegen. Dit is onderwerp van gesprek. Nijmegen lijkt een mooi alternatief voor Amsterdam te zijn. Daarnaast gaat het over COVID en trombose (haar ervaringen), lachgas en trombose (weinig ervaring) en de pil en trombose (haar hobby). Ze is kortom gek op trombose en verteld er honderuit over. Als dank voor haar uitleg en als cadeau voor haar benoeming als hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van Radboud UMC geven we haar een Bourgogne van Olivier Lefaive genaamd Les Sétilles. Deze werd geschonken op de bruiloft van Megan en Harry dus moet wel goed zijn.


De wijn van carignan van aflevering 1 is beoordeeld door Bronwyn. De beschrijving van haar doet naar meer smaken. Ze verteld meer over deze druif en dat lucht deze wijn beter maakt. We geven ook een fles van deze wijn weg in onze eerste prijsvraag. De vraag van Bronwyn is waar komt de carignan oorspronkelijk vandaan? En als bonus vraag hoe heet de druif daar? Reageren kan via info@dokterinpodcast of via contact op deze website.


En in het staartje van de uitzending zit nog een kleine toegift.